Vitaminer


Oversigt over de forskellige vitaminer

Kroppen har brug for en lang række vitaminer for at fungere optimalt. Nogle gange får vi ikke indtaget en tilstrækkelig mængde af alle vigtige vitaminer igennem kosten, så i perioder kan man evt. supplere sin kost med tilskud for at opnå bedre balance. Vitaminer er kemiske forbindelser, som kroppen ikke selv danner men som vi får via maden. Derfor kan det nogle gange være nødvendigt at tage et tilskud af vitaminer, hvis du f.eks. har en ensidig kost, er veganer, kræsen eller har en sygdom, der mindsker optagelsen af vitaminer (fx tarmproblemer). Det kan også være på grund af årets sæsoner, så der er nogle vitaminer, der vil være gode at tage om vinteren osv.. Jeg skal for god ordens skyld understrege at vitaminer og kosttilskud aldrig bør erstatte en varieret kost, men skal anses som et supplement. 

Vand- eller fedtopløselige vitaminer? Det er vigtigt at vide forskellen på vand- og fedtopløselige vitaminer, da fedtopløselige vitaminer ikke bliver udskilt af kroppen men lagres rundt omkring i kroppen, fx i leveren - man kan altså derfor godt få en overdosis af de fedtopløselige vitaminer, så være ekstra opmærksom på den anbefalede dosis og kontakt evt din læge eller spørg apoteket/der hvor du køber vitaminerne hvis du er i tvivl. Derimod udskilles vandopløselige vitaminer igennem urinen, så man kan ikke få for meget af dem. De lagres i små depoter i kroppen og kan/skal derfor tilføres hyppigere.


A-vitamin (fedtopløseligt)
Bidrager til: synet, vækst, immunforsvaret, tør hud og appetit.
Findes i: lever, fiskeleverolie, gulerødder, grønkål, æg, berigede margariner, mælke produkter og gule frugter.

B1-vitamin (vandopløseligt)
Bidrager til: muskler, nervesystem, hjerte, hjernen og fordøjelsen.
Findes i: gær, ris, kornprodukt, bælgfrugter, linser, svinekød og mælk.

B2-vitamin (vandopløseligt)
Bidrager til: hud, hår, negle, læber, tunge og synet. B2-vitaminet har betydning for omsætning af proteiner, fedt og kulhydrater i kroppen.
Findes i: lever, gær, ost, mælk, fisk, bladgrønt og bælgfrugter.

B3-vitamin (vandopløseligt)
Bidrager til: omsætning af proteiner, fedt og kulhydrater, så det bliver omdannet til energi for kroppen.
Findes i: kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter.

B6-vitamin (vandopløseligt)
Bidrager til: forebyggelse af nerve- og hudproblemer samt kramper. Derudover kræver det B6-vitamin af omsætte proteiner og kulhydrater i kroppen.
Findes i: kål, mælk, oksekød, æg, lever og grøntsager.

B12-vitamin (vandopløseligt)
Bidrager til: produktionen af røde blodceller og nervernes nydannelse og omsætning af fedt og aminosyrer til protein (celledeling)
Findes i: magert kød, fisk, æg og mejeriprodukter.

C-vitamin (vandopløseligt)
Bidrager til: styrkning af immunforsvaret ved beskyttelse mod virus og bakterier, fremmer heling og styrker cellerne i kroppen.
Findes i: citrus frugter, bær, tomater, kartofler, grønne bladgrøntsager, blomkål og kiwi.

D-vitamin (fedtopløseligt)
Bidrager til: omsætning af kalk og fosfat, som styrker dine tænder og knogler.
Findes i: fed fisk som sild, sardiner, laks samt æg og mælkeprodukter.
Mange danskere får ikke nok D vitamin og især om vinteren kan det være en god ide at supplere med D vitamin. Man anbefaler især D vitamin til ældre, gravide, kvinder og børn 0-2 år (sundhed.dk) 

E-vitamin (fedtopløseligt)
Bidrager til: hudens udseende, beskyttelse af kroppens celler mod nedbrydning, forebyggende effekt mod åreforkalkning/hjerte-kar-sygdomme
Findes i: fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælk.

K-vitamin (fedtopløseligt)
Bidrager til: blodets størkningsprocess og knogledannelse.
Findes i: avocado, spinal, kål, broccoli, vindruer, lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt.