Kosttilskud

Kosttilskud har fået et lidt kedeligt ry, efter mange virksomheder har markedsført slankemidler m.m. som det “perfekte kosttilskud”. Helt grundlæggende betragtes kosttilskud som mad/fødevarer, som har til formål at supplere kosten eller en måde at opnå koncentreret næringsstoffer, der kan være svært at indtage via sin mad (kilde: Fødevarestyrelsen). Nedenfor kan du læse hvilke kosttilskud, der kan hjælpe på konkrete problemstillinger. **siden opdateres løbende**


Mave/tarm problemer

Helt grundlæggende, er mælkesyrebakterier en gruppe af forskellige bakterier i tarmene, som producerer mælkesyre via fermentering af de indtaget kulhydrater. De kaldes også for probiotika. Det er en essentiel del af kroppens enorme tarmflora, og vejer omkring 2 kilo!

En god tarmflora er vigtig, fordi meget af vores immunforsvar sidder i tarmene - din fordøjelse skal altså være toptunet, så du er modstandsdygtig overfor sygdomme og uvelkomne bakterier, svamp osv. Mange af os spiser ikke særlig varieret hvorfor tarmfloraen heller ikke ‘gødes’ med stor diversitet. Derfor kan det være en god ide af hjælpe din tarmflora enten dagligt eller ugentligt.  For en intensiv kur, kan man tage 3 måneders kure.

Det er særligt en god ide hvis du er:

  • Gravid/ammende
  • Hvis du ofte er syge
  • Været på antibiotika
  • Er ældre
  • mentalt ustabil (humørsvingninger osv.)
  • Har acne

Det kan det være gavnligt at skifte mellem mærkerne for at have den optimale sammensætning af bakterier, da hver stamme/bakterier har sine forskellige gøremål.


Her kan de købes

NDS Probiotic 10 Classic
Til ældre
Til børn(5-15 år)
Til børn (1-1o år)

Der findes mange slags på markedet, både som pulverform, pilleform og i dråber. Prøv dig frem og se hvad du foretrækker. 

NB* dette indslag er ikke sponsoreret, men blot min egen erfaring og anbefaling. 

Hvis du ofte er oppustet kan du også prøve pebermynte olie kapsler - de virker godt mod irritabel tyktarm, oppustethed 

Hud/hår/negle

I løbet af de sidste par år, er der kommet enormt mange tilskud til hår, i form af små søde vingummi bamser, der eftersigende skulle give nyt liv til dit hår. Jeg skal ikke kunne sige om de virker eller ej, men de er ofte dyrere end de almindelige tilskud på markedet, så personligt går jeg selv efter de klassiske silica.  Hvis du har tør eller problem hud, kan det godt svare sig at "smøre indefra" igennem olier, fx. fiskeolie, algeolie eller tilsætte 1 spsk vegetabilsk olie i din morgen smoothie (fx hampefrø olie, hørfrø olie, high on life m.m.) 


Relevante links

Silica
Hampefrøolie
Alge olie
Hørfrøolie 
High on life olie - blanding af mange olier og deres gavnlige effekter. Udviklet af Mads Bo (

NB* dette indslag er ikke sponsoreret, men blot min egen erfaring og anbefaling. 

Forkølelse

Hvis uheldet er ude og du er blevet forkølet, kan du forkorte varigheden ved at tage Echinaforce - dråberne kan både tages forebyggende og ved akutte tilfælde. Echinaforce er et naturlægemiddel, der styrker kroppens immunforsvar til at modstå forkølelse og virus. 

Et andet kosttilskud, som jeg også er virkelig glad for er Urte Pensil, som er et tilskud der er sammensat af en unik urteblanding og rødder. De virker hurtigt og plejer at forkorte forkølelsen med flere dage.


Relevante links

Echinaforce
Urte Pensil 

NB* dette indslag er ikke sponsoreret, men blot min egen erfaring og anbefaling. 

Hvis du planlægger graviditet

Folinsyre/folsyre anbefaler man alle, der overvejer at blive gravide og indtil 12. uge i gravidteten. Folinsyre nedsætter risikoen for neuralrørsdefekter er eksempelvis rygmarvsbrok, diverse fysiske handicap, manglende udvikling af hjernen. Misdannelsen opstår hvis neuralrøret ikke lukker sig på 22.-29. dagen efter befrugtning. Netop fordi neuralrøret udvikles meget tidligt i gravidteten, anbefaler Sundhedsstyrelsen kvinder at gå i gang med folinsyre fra man planlægger at blive gravid.


Links

Folsyre 

NB* dette indslag er ikke sponsoreret, men blot min egen erfaring og anbefaling.